Mitől lesz egy fürdőszoba otthonos? SzaniSzerda # 1

2015-09-30

A FiloSzaniter Fürdőszoba Stúdióhoz tartozó blog SzaniSzerda bejegyzéseinek célja, hogy ötleteket, tanácsokat adjon a fürdőszoba tervezéséhez, felújításához, átalakításához. Vágjunk is bele!

Elsőként nézzük meg, mitől lesz egy fürdőszoba otthonos, egyáltalán mit jelent az, hogy otthonos és miért fontos, hogy az legyen? Ismerjük a mondást: “Mindenütt jó, de legjobb otthon”. Egy olyan hely, ami barátságos, ahova jó hazamenni és ahol önmagunk lehetünk. Érdemes tehát úgy kialakítani, hogy hangulatos legyen és a saját stílusunkkal egyezzen. Természetesen vannak olyan szempontok, amiket érdemes figyelembe venni, olyan trükkök, amikket úgymond biztos a siker.

Azért került ez a bejegyzés kiemelt helyre, mert azt gondolom, ahhoz, hogy az otthonunk, jelen esetben a fürdőszobánk otthonos legyen, négy tényezőt érdemes figyelembe venni. Ezek a fények, a színek, valamint az anyagok és mi magunk. Ezek közül a fényekről, a világításról, valamint a színekről a legelején, a tervezés stádiumában döntenünk kell, akkor, amikor még nincsen a fürdőszobánk berendezve szaniterekkel. Az anyagok, textíliák, illetve mi magunk, vagyis akik használják a fürdőszobát pedig a végén adnak hozzá, feltéve az i-re a pontot.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni már a tervezésnél?

Fények

A megvilágításon rengeteg múlik. Az irodában egész nap világító neonfény nem nevezhető olyan hangulatosnak, mint egy kislámpa a sarokban vagy néhány gyertya. Ha szerencsések vagyunk, akkor van ablak a fürdőszobában, amitől nem azt érezzük, hogy egy sötét lyukban vagyunk, hanem kapunk természetes fényt. A fürdőszobai világításnál gondolnunk kell arra, hogy legyen egy erősebb világítás, pl. tükörvilágítás, ami nagy segítség a nőknek sminkeléskor, de a férfiaknak borotválkozáshoz sem árt, ha jó megvilágítás mellett látják arcukat a tükörben. Hasznos lehet továbbá egy általános világítás manikűrözéshez, körömlakkozáshoz, de akár takarításhoz is. Este pedig, ha fáradtan érünk haza és vennénk egy kellemes fürdőt akkor jól esik egy egészen szolid hangulatvilágítás, egy kislámpa vagy rejtett világítás, ami ha éjszaka kibotorkálunk a fürdőszobába sem űzi el az álmot a szemünből.

Színek

A fürdőszobát általában padlótól plafonig fel szokták csempézni, erről bővebben majd a burkolatokkal foglalkozó bejegyzésben fogok írni. Ebben az esetben egy fali és egy hozzá passzoló padló burkolatot kell választani. Egyik első helyen szokott szerepelni a színválasztásnál a kék szín, ez valahogy adja magát – a fürdőszoba vizes helyiségét erősítve. Érdemes azonban végiggondolni, hogy a csempéktől a fürdőszobánk amúgy is elég hűvös érzetet kelt. Ez persze nyáron kellemes, de télen eléggé didergős érzetet kelthez. Ajánlottabb ezért barátságos színeket választani pl. barnás, bézses árnyalatokat, krémszínt. Ha pedig a  fehér szanitereket szeretnénk hangsúlyozni, akkor érdemes egyszerű, sötétebb árnyalatokat választani, ami előtt jól mutat egy fehér mosdó.

Mi teszi fel a végén az i-re a pontot?

Anyagok

Otthonunk többi helyiségétől eltérően a fürdőszobában viszonylag kevés textilt találhatunk, illetve azokról is azt gondolhatjuk, hogy nem annyira hangsúlyosak, mint pl. a hálószobában az ágyterítő. Lehetőségek azonban itt is vannak, ne feledkezzünk meg a kádkilépőről, ami lehet pihe-puha, hogy egy kis melegséget csempésszen be. Ezen kívül a szépen megválogatott és minőségi anyagból készült törölközők akár klasszikus fehér akár vidám, színes fel tudja dobni a helyiséget.

Harmóniát tud teremteni, ha mind az öt elem megjelenik fürdőszobánkban. Ezekből a víz elem adott, a  fémet pedig a króm színű csaptelepek képviselik. A föld elem pedig megjelenhet egy barnás burkolatban. Manapság egyre divatosabbak a fa hatású járólapok, vagy választhatunk fa mintás fürdőszobaszekrényt. Végül, de nem utolsó sorban a tűz elem a fent említett hangulatfényekkel, egy élénk narancssárga kádkilépővel vagy törölközővel jeleníthetjük meg.

Mi magunk

A Design Hét keretén belül tegnap egy előadáson hallottam ezt a Wass Albert idézetet, ami körüljárja, mi is az otthon:

“…Otthon az, ahova hazatérsz… Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent. Ahol otthon vagy, az az otthon. Nem kell hozzá sok…. És hogy ebben a körülöttem lévő széles, nagy és furcsa világban ez a kis hely nem idegen és ma az enyém. Jól érzem magamat benne, ha kinézek az ablakon és kint esik az eső, vagy süvölt a szél. És hogy ha ide este bejövök, meglelem azokat, akik még hozzám tartoznak. Ez az otthon. Minden embernek módja van hozzá. Egy szűk padlásszoba is lehet otthon. Egy pince is. Még egy gallyakból összetákolt sátor is otthon lehet. Ha az ember önmagából is hozzáad valamit.” 

(Wass Albert)

Amellett, hogy egyet értek Wass Alberttel, a legjobban az utolsó sor fogott meg: “Ha az ember önmagából is hozzáad valamit”. Amikor újságokat lapozgatunk, vagy az interneten böngészünk képeket, talán ez a plusz szokott hiányozni. Szépek a képek, a virágkompozíciók, a fürdőkád szélére dobott törölköző, de sokszor elgondolom hogy nézne ki ugyanez a kép, fogmosópohárral vagy mosóporos flakonnal a dizájn mosdó mellett. Ezek a kellékek pedig minden hétköznapi fürdőszobában megtalálhatóak, mert bizony elölhagyjuk a gyakran használt tárgyainkat és nem tesszük el a szekrény mélyére, hogy legközelebb ha belépünk is ugyanaz a látvány fogadjon, mint az újságok lapjain.

Hamarosan jelentkezünk újabb bejegyzésünkkel, melyhez jó olvasást kívánok és ne feledjük a fürdőszoba nem mellékhelyiség, hiszen itt kezdjük és fejezzük be a napunkat!