Design díjas szaniterek – egy kis inspiráció

2015-11-02

A H.O.M.E magazin korábbi számában olvasható egy összeállítás különböző design díjakat kiérdemelt termékekről. Íme egy válogatás fürdőszoba témában.

 

AMBA – Bársonyos szépség

Kludi_Amba_csaptelep

Kludi: Amba csaptelep család

Tárgy: Csaptelepcsalád /Kludi
Tervező: Michael Stein
Anyag: réztest krómfelülettel

Desigdíjak: German Design Award 2014. (Special Mention), Interior Innovation Award 2014, iF Product Design Award 2013, Plus X Award 2013

Visszafogott, mégis feltűnő. Elegáns, harmonikus kontúrok egyesülnek sima, lekerekített felületekkel a Kludi Amba kollekciójában. IntegrallDesign: A KLUDI AMBA-t mintha egészben formálták volna, a vonalvezetés szobrászok alkotásait idézi, a működtető mechanizmus szinte homogén design szerves részét képezi. Csupán a diszkrét piros és kék jelzés mutatja, hogy a test mely része működik karként, szabályozza a hőmérsékletet és a vízmennyiséget. Intuitívan működtethető, egy érintés, és a víz máris folyik. SoftFlow: percenkénti 5 literes teljesítményével megfelel a Z osztályú vízfelhasználási besorolás követelményeinek. A termékcsalád számos mosdócsapot, egykaros és termosztátos zuhanycsaptelepet, valamint egy bidécsaptelepet sorakoztat fel. Az egységes, IntegralDesign stílusú fürdőszoba-kialakítás érdekében a sorozat kiegészítőkkel is bővült.

10° – Szaniterek, melyek Ön felé fordulnak

Ravak_10°

Ravak: 10°

Tárgy: sarokfürdőkád a 10° kollekcióból / Ravak
Tervező: Krystof Nosál, 2014
Anyag: akril

Designdíjak: Red Dot Design Award 2015, Top Design Award 2015

Krystof Nosál egyszerű megoldást talált a valódi kényelemhez. A fürdőkádat 10 fokban forgatta el a fal mentén, ennek köszönhetően ülő-és tároló felület született a sarokban.

 

 

 

Sigma 80 – A nyomólapok új generációja

Sigma80

Geberit: Sigma 80 nyomólap

Tárgy: nyomólap / Geberit
Tervező: Tribercraft, 2012
Anyag: üveg

Designdíjak: Red Dot Design Award 2012, iF Product Design Award 2012, Interior Design Award 2012, Plus X Award

Komfortos és higiénikus a Sigma 80 nyomólap. Az érintés nélküli technológiával egyetlen kézmozdulat is elég, hogy az öblítés működésbe lépjen. A Sigma 80 fénycsíkjai öt különböző színben tündökölhetnek.

 

 

SaphirKeramik – Extrém vékony falú extrém strapabíró termék

SaphirKeramik_Laufen

Laufen: SaphirKeramik

Tárgy: mosdók és hasonlók alapanyaga/Laufen
Tervező: többek között Konstantin Grcic, 2013
Anyaga: SaphirKeramik

Designdíjak: Design Plus Award by ISH 2013/2015, Green Good Design Award 2013, Architectural Products Award (PIA) 2013

Kis svájci designforradalom: a két évvel ezelőtt bemutatott alapanyag, a „zafírkerámia” új fejezetet nyitott a szanitertermékek történetében. A forradalmi új anyag alapja a korund, egy ásvány, amelyből az értékes drágakő a zafír kristálya is felépül. A korund és a timföld keverésével egy rendkívül kemény, hófehér anyag keletkezik – a természetben egyedül a gyémánt keményebb a korundnál. Ennek megfelelően remek lehetőségeket nyújt a formázásra. Rendkívül vékony, akár 2 milliméteres átmérőket is lehetővé tesz (míg a hagyományos kerámiánál maximálisan 7 mm vastagság szükséges.) ebből pedig extrém vékony falú, könnyű mosdókat lehet készíteni – amelyek rendkívül erősek és ellenállóak a karcolásoknak. Még valami fontos volt a fejlesztés során: a zafírkerámia a Laufennél már használatos gyártási technológiával állítható elő és ugyanolyan formázási eljárásokkal dolgozható fel, mint a szaniterporcelán.

Happy D.2 – Felfrissített arculat

Duravit_Happy_D_2

Duravit: Happy D.2

Tárgy: teljes fürdőszoba sorozat / Duravit
Tervező: Markus Sieger Design, 2013
Anyag: kerámia

Designdíjak: Red Dot Design Award 2013, Iconic Award 2013, Design Plus powered by ISH 2013, iF product Design Award 2014, DDC Gute Gestaltung 2014, German Design Award 2014 (Special Mention)

A fürdőszobai sorozatot először a Happy D, az 1998-as design ikon felfrissítésének szánták, de az alkotói folyamat során egyénibb, önállóbb arculatot kapott, mint várták. A Happy D.2 jellemzői a szimmetrikus lekerekítések és a filigrán vonalvezetés. A kollekció a 12 mosdó-és 3 kádvariáns mellett fürdőszobai bútorokat is magába foglal.

Az említett termékeket forgalmazz a FiloSzaniter Fürdőszoba Stúdió Budapesten, a XI. kerületben, Újbudán.