Love Story II.

2016-02-14

Bálint nap, Valentin nap…

…nos 2 nagy tábor van, a Valentin nap kedvelők és a Valentin nap nem kedvelők. Mindenki maga tudja, hogy miért tagja valamelyik tábornak a kettő közül. Mindenesetre egy szaniter blognak nem tiszte ezt a kérdést boncolgatni, csak annyira, amennyire a tervezők ellátnak minket kifejezetten Valentin nap ihlette termékekkel. A Ravak Love Story II. névre hallgató kádja egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy ketten fürödjenek egymás mellett elnyúlva a kádban, természetesen nem csak e jeles napon. 🙂

 

 

A Ravak Love Story II. kád illetve hozzátartozó kiegészítők (kádláb, előlap, panelkit) 14% kedvezménnyel vásárolható meg a FiloSzaniter Fürdőszoba Stúdióban február 14-február 29. között leadott megrendelés esetén.

 

 

Valentin nap eredete dióhéjban

Miközben a bejegyzést készítettem utána néztem a Valentin nap eredetének. Bálint a szerelmesek mellett a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is. 

Az ókorból eredő ünnepet a rómaiak február 14-én tartották, melynek központjában Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító Romulus és Remus állt. Az ünnep központjában az a barlang szerepelt, ahol a legenda szerint a farkas szoptatta a testvérpárt.

A keresztény szokás eredete Szent Bálintra vezethető vissza, aki a legenda szerint hite erejével visszaadta börtönőre leányának a látását. Február 14-i kivégzése előtt egy levelet írt a lánynak, azzal az aláírással, hogy “a Te Bálintod”. A XIV. században vált Bálint püspök a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé, mivel élete során azokat a szerelmeseket is összeadta keresztény szokás szerint pl. katonákat, akiknek az akkori császári rendeletek során nem lett volna szabad megházasodniuk.

 

 

Valentin nap másképp

Japánban e napon a nők ajándékozzák meg férfi szeretteiket, kollégáikat, akik ezt egy hónappal később március 14-én fehér csokoládéval (White Day) viszonoznak.

Forrás: Wikipedia