Mi kerüljön a fürdőszobába? SzaniSzerda # 2

2015-10-07

Ezen a héten nézzük meg, milyen szempontokat kell végiggondolni ahhoz, hogy ügyesen rendezzük be fürdőszobánkat, az adottságok, a stílus és az igények függvényében. Ez a három tényező adja meg a tökéletes összhangot.

Először is figyelembe kell venni az adottságokat, mekkora az a hely, amivel gazdálkodhatunk? Ha ezzel megvagyunk, akkor lássuk mik az igények. Hányan használják a fürdőszobát és mik az egyedi igények. A harmadik szempont pedig a stílus. Gondoljuk végig, hogy melyik stílus áll hozzánk a legközelebb és eszerint válogassuk össze a szanitereket, hogy passzoljanak egymáshoz. Azért emelem ki ezt a három tényezőt, mert ha csak az adottságokat vesszük és a stílust, akkor nagyon trendi fürdőszobát kapunk, de nem valósznű, hogy megfelel az igényeknek, hiszen lehet egy gyönyörű kádunk, ha senki sem szeret hosszasan fürdeni akkor nem praktikus. Ha a stílus hiányzik, akkor a végeredmény jellegtelen, kicsit unalmas lehet. A harmadik eset, ha az adottságokat nem vesszük figyelembe az általában utólag okozhat olyan bosszúságot, mint hogy a balos kád jobban mutatott volna mint a jobbos, vagy kiderül, hogy a falra mégsem lehet felfúrni a mosdószekrényt, mert félő, hogy nem bírja el. Esetleg későn derül ki, hogy van olyan termék ami praktikusabb választás lett volna. A széles termékismeret miatt mindenképpen érdemes felkeresni egy szakkereskedést, ahol egyedi igényeknek megfelelő termékeket tudnak ajánlani. Az utóbbi időben nagyon sok újdonság jelent meg, úgyhogy egyáltalán nem csoda, ha az érdeklődől nem naprakészek.

Adottságok

A fürdőszoba pontos felméréséhez érdemes alaprajzot készíteni. Első körben a “kockás papír módszer” tökéletes, a lényeg, hogy mérjük fel, mekkora hellyel gazdálkodhatunk.

Néhány átgondolandó kérdés az adottságok szempontjából:

– mekkora a belmagasság?
– milyen anyagból készültek a falak, milyen vastagok?
– használhatunk-e falsík mögötti megoldásokat? (ezekről részletesen egy következő bejegyzésben olvashatunk, egyelőre a lényeg, hogy van-e hely a fal mögött, tulajdonképpen a falban?
– van-e ablak vagy szellőzővel kell megoldani a szellőzést?
– a WC bent van a fürdőszobában vagy külön van?
– a mosógép bent van a fürdőszobában vagy helytakarékosságból elfér-e a konyhában?
ruhaszárítónak marad-e hely?
– nagyobb fürdőszobáknál szóba jöhet, hogy hova tudjuk alkalomszerűen felállítani a vasalódeszkát?

 

Igények

Az adottságok után jöhet az igények felmérése. Elsőre talán furcsa lehet, hogy milyen igényünk lehet egy fürdőszobával kapcsolatban. Mint életérzés szerintem alapvető igény, hogy jól érezzük magunkat a fürdőszobánkban, valamint frissen és ápoltan lépjünk ki onnan.

Néhány átgondolandó kérdés az igények szempontjából:

– vannak-e idősek a családban akiknek gondot okozhat a kádba való belépés?
– használja-e mozgássérült a fürdőszobát? (számukra elérhető speciális termékpaletta)
– vannak-e kisgyerekek akiket kádban szeretnénk fürdetni vagy esetleg baba akit a mosdókagylóban?
fürdés vagy inkább zuhanyzáspártiak vagyunk, esetleg mindettőre van igény a családban?
hányan használják egyszerre a fürdőszobát?
– ha többen használják, elfér-e egy dulpa mosdó?
– van-e igényünk bidére és/vagy piszoárra?
– elfér-e törölközőszárító?

Ezen felül is természetesen rengeteg egyedi igény lehet, pl. valaki szeretné a rövid haját előrehajolva a mosdókagylóban megmosni. Ehhez olyan méretű csaptelepre van szükség, ami alatt kényelmesen elférünk. Gondoljuk végig alaposan, a vásárlásnál pedig ne féljünk kérdezni, hiszen a cél, hogy valóban olyan fürdőszobánk legyen amiben jól érezzük magunkat és megfelel a mi igényeinknek.

 

Stílus – klasszikus vagy modern vagy avantgarde?

Sokféleképpen lehetne besorolni, hogy milyen stílusok jelenhetnek meg a fürdőszobában.  Három nagy csoportot emelnék ki, melyek a FiloSzaniter Fürdőszoba Stúdió berendezésének alapjául is szolgálnak.

Az egyik fő irány, a klasszikus. Ide sorolhatóak azok a termékcsaládok, amik lekerekítettek, finoman ívelt a vonalvezetésük. Megjelenésükben inkább nőiesnek mondhatóak. Amennyiben ilyet szeretnénk, válasszunk íves zuhanykabint vagy kádat, illetve lekerekített csaptelepeket.

ravak_rosa

Rosa koncepció a Ravaktól

Egy másik stílus, a modern, melyet a szögletesség és a határozott, letisztult vonalak jellemeznek. A gyakorlatban ezek a darabok akár egy kicsit robosztusabb, férfiasabb megjelenésűek. Szögletes mosdó illetve csaptelepek és egyenes kád jellemzi.

kludi_csap

Kludi Q-Beo csaptelep

Az avantgarde pedig a dizájnvilág. A legújabb trendek formavilágukkal hívják fel magukra a figyelmet. Inkább ívesek és jellemzően természetihlette formájúak, pl. faágra vagy kavicsra hasonlítanak. Az ilyen stílusú fürdőszoba jellemzői egy szabadonálló kád, fahatású burkolat, walk-in zuhanykabin.

riho_bilbao

Szabadonálló Bilbao kád, Riho

Egy hét múlva újra jelentkezik a SzaniSzerda, melyhez jó olvasást kívánok és ne feledjük a fürdőszoba nem mellékhelyiség, hiszen itt kezdjük és fejezzük be a napunkat!