Mit rejthet egy csaptelep belseje? SzaniSzerda #17

2016-02-24

locsolokannaSokszor merül fel a kérdés csaptelepeknél illetve kézi zuhanyoknál ( hétköznapi nevén zuhanyrózsán) hogy mi is van belül, van-e egyáltalán valami belül vagy olyan mint a kerti locsolókannán az a kis fej? Nos a locsolókanna fejének az a szerepe, hogy a kannából érkező egyenes vízsugarat eloszlassa és a növényekre úgy érkezzen a víz, mint a lágy tavaszi zápor.

 

A zuhanyfejek működése ennél jóval összetettebb. A legtöbb gyártó olyan eljárást használ, mely víztakarékos, mégis a felhasználónak ugyanazt a zuhanyélményt biztosítja. Hogyan teszi ezt?

 

A rendszer alapja a perlátor, ami a csaptelep kifolyó részénél található és az a szerepe, hogy levegőt keverjen a kiáramló vízhez. Így felhabosítva a kiáramló vizet, a felhasználó számára észrevehetetlen a különbség, hiszen látszatra ugyanannyi víz folyik ki, a komfortérzet ugyanaz. A kis szerkezet belsejében pedig egy rugalmas gyűrűszerkezet is található ami alkalmazkodik a víznyomáshoz. Az ilyen fajta vízmegtakarítás csupán ott nem praktikus, ahol nagy mennyiségű vízre van szükség, pl. kádtöltésnél.

Víznyomástól és a választott csapteleptől függően akár a felére is csökkenthető a vízfogyasztás.

 

Víztakarékos csaptelepről itt található egy rövid ám annál szemléletesebb video:

Hasonlóan okos rendszer található egyes kézi zuhanyokban is. Általánosságban elmondható, hogy a laposabb kivitelű kézi zuhanyok illetve fejzuhanyok elzárás után kevésbé csöpögnek, mivel nem tud bennük úgy megállni a víz, mint robosztusabb kivitelű társaikban.

Amennyiben a termékek felkeltették érdeklődését, forduljon a FiloSzaniterhez bővebb információkért.

 

Egy hét múlva újra jelentkezik a SzaniSzerda, melyhez jó olvasást kívánok és ne feledjük a fürdőszoba nem mellékhelyiség, hiszen itt kezdjük és fejezzük be a napunkat!

(Kép, video és anyag forrása, Hansgrohe)