Perem néküli – Rimless WC

2015-11-09

Az öblítőperemes WC-t nem könnyű tisztán tartani, íme az újdonságok:

perem_nelkuli_WC

Bal oldalon a hagyományos, jobb oldalon a perem nélküli WC

A hagyományos WC-k esetében gondot okozhat, az öblítőperem alatti tisztítás, mivel nehezen hozzáférhető, a szennyeződés pedig nagyon könnyen rá tud tapadni a WC csésze többi részéhez képest sokszor rücskösebb felületre. A bal oldali képen látható, hogy a perem alatt az öblítővíz nehezen tud öblíteni. Erre a problémára kínál megoldást az újabb típusú perem nélküli WC, melynek mint neve is elárulja, nincsen öblítőpereme. A részletesebb ismertetése előtt nézzük egy harmadik típust, ami átmenetet képez a kettő között.

 

 

laufen lukacsos

Perem alatt található öblítő lyukak

Modernebb változat tehát, amikor az öblítőperemen alul kis lyukacskák találhatóak. Ebben az esetben az  öblítővíz körbemegy a peremben található csatornán majd a csatorna alján található sűrű lyukakon keresztül tovább folyik a WC csészébe. A rendszer előnye, hogy a víz zárt csatornán folyik végig, nincsen olyan perem, mint az előző változatnál, ahol a szennyeződés letapadhat.

 

laufen rimless

Perem nélküli – Rimless WC

A másik megoldás, ami jelenleg a legmodernebbnek számít az úgynevezett Rimless, magyarul perem nélküli WC. Ez az öblítési módszer tökéletes higiéniát valamint könnyű tisztán tarthatóságot biztosít. A speciális formatervezés lehetővé teszi az egész WC kagyló hatékony és egységes öblítését. Ebben az esetben az öblítővíz útjába nem áll perem, hanem szabadon végig tud folyni hátulról a WC oldalán, majd elöl középen lefolyik. A szükséges további tisztításnál nem kell a perem alatti nehezen hozzáférhető helyekkel bajlódni, hanem akár egy tisztítószeres kendővel végigtörölhető a felület.

A legtöbb gyártónak már szerepel a szortimentjében a perem nélküli WC, a FiloSzaniter Fürdőszoba Stúdióban a Keramagnak illetve a Laufennak a Rimless terméke tekinthető meg.

(képek forrása: Duravit, Villeroy & Boch, Laufen)