Szempontok WC választáshoz SzaniSzerda #6

2015-11-11

Többféle szempont alapján csoportosíthatjuk a WC-ket. Szerencsére elég nagy a választék, így össze lehet hangolni a lakás adottságait az igényekkel.

Típus szerint lehet monoblokkos, ekkor a WC és a tartály együtt van. Ezen kívül fali illetve álló WC. A monoblokkosnál és az állónál lehetőségünk van falra tolt változatot választani. Ebben az esetben nem látszanak hátul a bekötőcsövek és nincsen takarítási szempontból nehezen hozzáférhető hely.

Öblítés szerint lehet laposöblítésű/síköblítésű illetve mélyöblítésű. A mélyöblítésű az elterjedtebb, de igazából szubjektív kérdés, hogy higiéniai és takarítási szempont alapján melyiket részesítjük előnyben.  A laposöblítésűnél egy lapos padka található a WC-n belül, míg a mélyöblítésűnél ferde a WC belsejének a kialakítása.

Kifolyás szerint alsó és hátsó kifolyás lehet tehát a padló felé vagy a fal felé folyik el a szennyvíz. Ezt az épület műszaki adottsága határozza meg. Bizonyos típusok vario csatlakozási lehetőséggel is kaphatóak, ebben az esetben mindkét típusú kifolyáshoz csatlakoztatni tudjuk.  Számos felújítás során a Vario lefolyó megkönnyíti  WC csatornához történő csatlakoztatását, mivel napjainkban inkább a hátsó kifolyás az elterjedtebb.

Méret szerint pedig lehet normál, kicsi vagy nagy méretű WC, erről bővebben itt lehet olvasni. Továbbá mozgáskorlátozottak számára speciális méretű WC áll rendelkezésre, óvodák számára pedig gyermek WC-k.

A témával kapcsolatban további bejegyzések, mint falsíkon belüli tartályok, nyomólapok, ülőkék hamarosan, falsíkon kívüli tartályról pedig itt lehet olvasni.

(Képek forrása: Roca, Duravit, Villeroy&Boch)

Egy hét múlva újra jelentkezik a SzaniSzerda, melyhez jó olvasást kívánok és ne feledjük a fürdőszoba nem mellékhelyiség, hiszen itt kezdjük és fejezzük be a napunkat!